FAQ

Wat is RouteXL?
RouteXL is een routeplanner voor meer adressen. Je kunt de snelste route langs meerdere bestemmingen vinden. RouteXL sorteert de tussenstops in de optimale volgorde voor de meest logische route. Simpel en snel. Je kunt adressen of postcodes typen, locaties aanklikken op de kaart, of knippen en plakken vanuit andere programma’s zoals Excel. Lees meer…

Waarom is RouteXL gratis?
Wij gebruiken de gegevens van OpenStreetMap, gratis kaarten en vrij verkrijgbare software. Daarom willen we ook iets terug doen. Voor onze trouwe gebruikers, maar ook voor een beter milieu. Daarom is RouteXL helemaal gratis te gebruiken tot 20 adressen. Wil je meer, dan betaal je een kleine bijdrage in onze kosten.

Waarom moet ik inzoomen om adressen aan te klikken?
De ervaring heeft helaas geleerd dat klikken op de kaart niet altijd goed gaat. Het heeft dan vooral te maken met de plek waar je klikt. Soms klik je per ongeluk midden in een meer of grasveld. De routeplanner vindt dan geen adres en werkt niet goed. Hoe verder je inzoomt, hoe kleiner de kans dat je “mis” klikt.

Mijn adressen worden niet goed op de kaart gezet. Hoe kan ik dat verbeteren?
Je kunt via de knop “Opties” een andere geocoding service kiezen en een adres toevoeging instellen. Bijvoorbeeld de geocoder “Photon” en de aanvulling “Nederland”. Je kunt ook andere combinaties proberen. Test je instellingen met het zoekvak linksboven. Als je een adres intypt, verschijnt na enkele momenten een lijst met zoekresultaten.

Waarom maar 20 adressen in de gratis versie?
De berekeningen die RouteXL moet doen voor het vinden van de optimale route zijn complex. Met meer dan 20 adressen kost dat veel rekentijd op onze servers. Daarom vragen we een kleine bijdrage in de kosten als je meer adressen wilt opvoeren. Na betaling via de knop Extra kan je tot 100 adressen op volgorde zetten.

Waarom duurt het berekenen zo lang?
Om de snelste route te kunnen bepalen, moet de routeplanner alle reistijden tussen alle adressen onderling weten. Als je tien adressen moet bezoeken, hebben we (inclusief je vertrekpunt) 11 x 10 = 110 onderlinge afstanden nodig. Oftewel: 110 maal routeplannen tussen twee locaties. En dat duurt helaas even…

Hoe kan ik helpen om het sneller te maken?
Zorg dat de adressen juist zijn en controleer zoveel mogelijk of ze correct op de kaart geplaatst zijn. Groepeer adressen die dicht bij elkaar zijn. Dat wil zeggen: combineer bijvoorbeeld meerdere bestemmingen in één winkelcentrum met elkaar tot één adres.

Ik heb adressen in Excel. Hoe kan ik die snel opvoeren?
Je kunt adressen snel importeren via de Import knop. Kopieer de adressen in Excel (Ctrl-C) en plak ze in het tekstveld (Ctrl-V). Zorg er wel voor dat elk adres op één regel staat. Oftewel straat, postcode, plaats en land achter elkaar, bijvoorbeeld:
Jan Ligthartstraat 1, 1817 MR Alkmaar, Nederland

Het werkt niet, ik krijg continue foutmeldingen?
Controleer welk internetprogramma (browser) je hebt. De meeste problemen worden helaas veroorzaakt door een verouderde browser. Update je browser of gebruik een moderne browser zoals Mozilla Firefox of Google Chrome. Werkt het dan nog niet, kun je het melden.

Ik zie geen kaart, de website is helemaal grijs?
Onze kaarten worden aangeleverd door andere bedrijven en organisatie. Het kan gebeuren dat er een tijdelijke storing is bij deze partijen. Het probleem is eenvoudig op te lossen door een andere kaart te kiezen. Je kunt de kaart wisselen via Opties > Styling > Kaart uiterlijk.

Hoe zet ik een route op mijn navigatiesysteem?
Helaas kunnen wij geen support geven op navigatiesystemen, omdat er zoveel verschillende merken en modellen in omloop zijn, en omdat de software daarop ook regelmatig veranderd. Je vindt bij de knop “Download” een aantal verschillende bestandstypen: ITN, GPX, KML en CSV. Raadpleeg de handleiding van je navigatiesysteem, of deze worden geaccepteerd en hoe je ze moet overzetten. Soms vind je ook instructies voor sommige modellen op internet.

Welk navigatiesysteem raden jullie aan?
Als je een nieuw navigatiesysteem gaat kopen, vraag dan aan de verkoper of het systeem geschikt is om routes te importeren. Wij krijgen berichten dat de nieuwste modellen die mogelijkheid vaak niet meer hebben. Voor professioneel gebruik met meerdere voertuigen zou je ook eens kunnen kijken naar een TomTom PRO met WEBFLEET. Daarmee kun je op afstand onze routes op een navigatiesysteem zetten.

De WEBFLEET knop is verdwenen?
Mogelijk zijn je instellingen niet goed geladen. Maak zo een nieuwe sessie aan:
1. Log uit, sluit de browser helemaal (alle vensters en tabs) en wacht 10 seconden.
2. Open de website, log in, druk op de knop “Opnieuw” en wacht weer 10 seconden.
3. Controleer nu je instellingen bij Opties > WEBFLEET.

Ik heb een toegangscode gekocht. Wat moet ik nu doen?
De toegangscode kan je activeren via de knop “Extra” rechts onder. Voer de code in en druk op OK. Daarna kan je gedurende 24 uur routes tot 100 adressen maken. Let op, dat kan alleen vanaf de locatie waar je je de code invoert.

Ik heb betaald per SMS, maar de ontvangen code werkt niet?
De code die je krijgt als je betaalt per SMS, is niet de toegangscode voor RouteXL. Dat is de 4-cijferige betalingscode die onze betalingspartner Mollie naar je toestuurt ter bevestiging van je betaling. De toegangscode bestaat uit 6 cijfers en letters en krijg je voordat je betaalt met het advies om deze te noteren.

Ik heb betaald via Paypal, maar ik heb geen code ontvangen?
Je betaling via Paypal is direct gekoppeld aan je account. Je ontvangt dus géén toegangscode. Je hoeft alleen maar in te loggen om meer adressen te kunnen opvoeren. Je logt in via de optie “log in” op zwarte menubalk bovenaan de routeplanner.

Waarom hanteren jullie een “no refund” policy?
RouteXL is geen product, maar een online service die direct beschikbaar is na betaling. Wij volgen daarom de richtlijnen die Paypal voor niet-tastbare producten en diensten hanteert. Als je kunt aantonen dat de routeplanner niet functioneert en wij de kans hebben gehad om de service te herstellen, zullen we echter coulant zijn.

Ik heb een abonnement maar kan niet niet meer dan 20 adressen importeren?
Zorg dat je ingelogd bent met je account. Onze server checkt je account nádat je website hebt geopend. Soms duurt dat een paar seconden. Wacht daarom een paar seconden na het openen van de website voordat je op de knop “import” drukt.

Ik heb vorige week betaald, nu werkt de toegangscode niet meer?
Een toegangscode is 24 uur te gebruiken vanaf één IP-adres. Na 24 uur is de sleutelcode niet meer geldig. Je kunt dan een nieuwe code kopen via de knop Extra. Maak je vaker gebruik van de routeplanner, denk dan eens aan een abonnement.

Een toegangscode werkt niet op een andere PC?
Toegangscodes zijn vanaf het eerste gebruik 24 uur geldig vanaf één locatie op basis van IP-adres. Als je een toegangscode activeert, werkt ie niet meer op andere locaties. Je kunt een toegangscode maar op één locatie gebruiken. Wil je op een andere locatie werken, dan kan je een nieuwe toegangscode kopen.

Kan ik een maandelijks abonnement afsluiten?
Ja, dat kan. Vooral voor gebruikers die regelmatig RouteXL gebruiken voor de ritplanning is een abonnement handig. Je hoeft dan niet telkens opnieuw een sleutelcode te kopen. Een abonnement kan je afsluiten nadat je bent geregistreerd.

Ik heb een systeem dat ik wil koppelen. Is er een API?
Om te koppelen met andere systemen hebben we een route optimisatie API. Een andere manier om te koppelen is onze deeplink. Je kunt dan adressen in de URL aanroep meesturen. RouteXL zal de adressen op de kaart zetten en direct de snelste route berekenen.

Heeft RouteXL een koppeling met TomTom Telematics WEBFLEET?
Ja, er is een mogelijkheid om gegevens uit te wisselen tussen de twee systemen. Onder andere kan je orders importeren en optimale routes exporteren. Je moet wel geregistreerd zijn en wat instellingen aanpassen.
Lees meer…

Is er een handleiding?
We hebben een online handleiding op wiki.routexl.nl

Ik heb een idee voor jullie. Hoe kan ik dat kwijt?
We hebben een support forum waar je vragen en problemen maar ook suggesties kunt doen. Je kunt daar je idee kwijt.