Gratis ritplanning, hoezo gratis?

Het feit dat onze online routeplanner RouteXL gratis geprobeerd mag worden tot 20 adressen, roept soms vragen op. Dat is niet helemaal vreemd, want de aanschaf van bestaande software voor het plannen van een route van meerdere adressen vergt vaak een flinke investering.

Veel software voor ritplanning of transportplanning komt voort uit het tijdperk dat deze nog vanaf een diskette of CD moest worden geïnstalleerd op een PC of mainframe. De kosten voor ontwikkeling waren hoog en moesten worden uitgesmeerd over een beperkt aantal klanten. Dat levert hoge licentiekosten op, de transportwereld lijkt er aan gewend.

Modern
Tegenwoordig is er op het internet veel meer mogelijk. RouteXL is ontstaan vanuit de mogelijkheden die moderne technologie biedt. De interactieve kaart is afkomstig van Google Maps, die ons ook helpt aan locaties en onderlinge afstanden. Op de server werkt een open source optimalisatiemodel en alles wordt aan elkaar geplakt met moderne web 2.0 technieken. En er zit geen duur bedrijf achter met managers die ruim over de Balkenende norm gaan.

Inkomsten
Natuurlijk moeten er wel inkomsten worden gegenereerd. Dat gaan we doen door in de toekomst extra diensten en services aan te bieden die betaald zullen zijn. Te denken valt aan een uitbreiding van het aantal adressen. Ook kunnen de import vanuit Excel en export naar de navigatie uiteindelijk  betaalde extra’s worden. Dat zal gaan via een abonnement of een betaling per gebruik. Maar de basis willen we graag gratis laten blijven.

“Maar hoe kan ik jullie ontwikkeling nu al steunen?” vroeg een enthousiaste gebruiker laatst. Daar is een eenvoudig antwoord voor: koop de handleiding. De inkomsten die we momenteel hebben zijn de advertenties op de site en de verkoop van de handleiding. Deze laatste is makkelijk online te kopen en direct te downloaden:

Koop de handleiding voor RouteXL…

Steunen zonder kosten
Je kunt ons natuurlijk ook steunen zonder dat het je geld kost. Als je tevreden bent over onze handige routeplanner, stellen we het ook op prijs als je dat deelt met anderen. Een link op je website, een vermelding in je blog, een bericht op Twitter, LinkedIn, Hyves of Facebook. Alles helpt ons om nog bekender te worden bij het grote publiek en nog meer mensen met routeproblemen te kunnen helpen.