Nog meer adressen op volgorde

De ontwikkelingen zijn in volle gang: een nieuwe versie (beta 3) van onze online routeplanner voor meerdere adressen gaat nog dit jaar het licht zien. De focus ligt op het toevoegen van nog meer adressen. Dat levert veel extra rekenwerk op.

Uitbreiding
RouteXL
wordt veel gebruikt, maar de vraag wordt steeds vaker gesteld of we het aantal in te voeren adressen kunnen uitbreiden. De gebruikers vinden de 20 adressen die in de huidige versie (beta 2) ontzettend handig, toch is het voor velen net te kort.

“Wij moeten per dag 50 a 60 adressen bezoeken”, vertelde een enthousiaste gebruiker afgelopen week. “Hoe krijgen we dat voor elkaar? Ik wil er best voor betalen, ik heb er immers ook voordeel aan!”

Er komen vaker telefoontjes en mailtjes van gelijke strekking binnen. Natuurlijk van koeriers en transportbedrijven, maar ook pizzakoeriers, deurwaarders, kwekers, enzovoort.

Rekentijd
De belangrijkste barrieres om meer adressen te kunnen plannen, zijn de onderlinge afstanden en de rekentijd die nodig is. Met 10 adressen zijn er al 90 onderlinge afstanden en meer dan 3 miljoen mogelijke routes.  Met 20 adressen zijn er 380 onderlinge afstanden en 2.432.902.008.176.640.000 mogelijke routes…

Vind dan maar eens de snelste. Laat staan als je 100 adressen hebt. Gelukkig hoeven we niet alle mogelijke routes te bekijken. Er zijn slimme berekeningen die ons helpen om snel de optimale volgorde te bepalen. Maar evengoed kost het enige tijd.

Zomer
Inmiddels hebben we de rekenmethode klaar en zijn we bezig met het inbouwen in de bekende plattegrond. Dat doen we apart van de “live” versie. Natuurlijk testen we goed of alles werkt en maken we het nog handiger in gebruik. Ook wordt een betalingssysteem voorbereid voor een bescheiden bijdrage in de ontwikkelkosten.

“Nog even geduld”, zouden we willen zeggen. De nieuwe versie komt er aan. We hopen deze uiterlijk komende zomer klaar te zetten, zodat klaar is voor de drukke najaarsperiode en de feestdagen. De snelste route vinden langs meerdere adressen wordt dan nòg makkelijker en slimmer.