Routeplanner in drie stukken

De ontwikkelingen voor de nieuwe versie zijn nu definitief begonnen. Met frisse moed is de routeplanner in drie stukken opgedeeld.

RouteXL threesomeRouteXL is de laatste tijd regelmatig bijgewerkt met kleine verbeteringen. De tijd is aangebroken om wat grotere stappen te maken. Sommige wensen van gebruikers passen niet in de huidige opzet. Daarvoor zijn de wijzigingen te ingrijpend.

De wensen van onze gebruikers staan centraal in de ontwikkeling van RouteXL. Sinds het begin hebben we goed contact met mensen die onze routeplanner gebruiken. Vooral zij die dagelijks langskomen voor de planning van hun ritten, komen vaak met nuttige ideeën. Kleine aanpassingen doen we vaak direct, de rest sparen we op. Er staan momenteel 37 verbeterpunten op de lijst.

Drie delen
Afgelopen week is de ontwikkeling van de nieuwe versie begonnen. Daarvoor is de routeplanner eerst opgedeeld in drie aparte stukken: de interface, de API en de wiskundige modellen. Elk onderdeel krijgt speciale aandacht.

De interface is wat op de website zichtbaar is. Deze wordt uitgebreid met nieuwe functies en een fris design. Het tweede deel is een API. Deze maakt onze functies toegankelijk voor gebruik. Deze komt ook beschikbaar voor andere websites, software van derden of mobiele apps. Het derde deel zijn de wiskundige rekenmodellen. Deze worden verder versneld en uitgebreid.

Werk in uitvoering
De komende tijd zullen we druk bezig zijn met alle benodigde aanpassingen. Gebruikers zullen daar weinig van merken. Alhoewel, we hebben onze tweede server al de vereiste update gegeven. Met nieuwe software en meer geheugen is deze alvast klaar voor de toekomst. En dus sneller.

We durven op dit moment nog niet te zeggen wanneer de nieuwe beta-versie 0.4 live gaat. Maar dat zal zeker pas ná de zomer zijn. Een grote update doen en vervolgens op vakantie gaan? Dat is vorig jaar geen goed idee gebleken. Op de camping lezen we liever een boek. Lekker even helemaal offline.